Οι μαθητές γυμνασίου μαθαίνουν από νωρίς ότι η μελλοντική τους σταδιοδρομία πρέπει να βασίζεται στο πάθος. Τα βιβλία αυτοβοήθειας συμβουλεύουν όσους αναζητούν εργασία να ξεκινήσουν με ένα προβληματισμό σχετικά με αυτό που αγαπούν και θα τους άρεσε να κάνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Την ίδια ώρα οι ταινίες του Χόλιγουντ διδάσκουν τους ανθρώπους, με ρομαντικό τρόπο, να επιδιώκουν μια δουλειά που είναι εγγενώς ικανοποιητική και εκφράζει τον αυθεντικό τους εαυτό.

Οι ερευνητές αποκαλούν αυτόν τον τρόπο σκέψης για την εργασία “το παράδειγμα του πάθους” και οι μελέτες δείχνουν ότι έχει γίνει μια πασίγνωστη πρακτική στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το “παράδειγμα του πάθους” εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε εκτεταμένη αμφισβήτηση των κοινωνικών και πολιτιστικών κανόνων ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, γεγονός που βοήθησε στην ανάπτυξη ενός νέου τρόπου σκέψης για το ρόλο της εργασίας στην ανθρώπινη ζωή.

Αυτή η τάση πρωτοστάτησε από την υποτροφία του ανθρωπιστή ψυχολόγου Abraham Maslow, ο οποίος εφάρμοσε τη θεωρία του για την «ιεραρχία των αναγκών» στον σύγχρονο χώρο εργασίας. Στο Eupsychian Management, ο Maslow υποστηρίζει ότι η εργασία πρέπει να θεωρείται ως βασική πηγή προσωπικής ανάπτυξης και αυτοπραγμάτωσης.

Ο Maslow οραματίστηκε έναν κόσμο όπου τα άτομα αντλούν βαθιά ικανοποίηση από την επαγγελματική τους ζωή και που αντιμετωπίζουν την εργασία τους ως ιερή δραστηριότητα.

Από τις αρχές του 2021, έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με περισσότερους από 90 επαγγελματίες και διευθυντές στο Τορόντο, για να γίνει αντιληπτό το πώς σκέφτονται για την εργασία. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, αυτό που δείχνουν τα δεδομένα, σε γενικές γραμμές, είναι ότι η θεωρία του Maslow γίνεται όλο και πιο κοινός τρόπος σκέψης.

Τα μειονεκτήματα του “παραδείγματος του πάθους”

Επειδή η αυξανόμενη δημοτικότητα του παραδείγματος του πάθους συνέπεσε τόσο με την αύξηση της οικονομικής ανισότητας όσο και με την απότομη πτώση της δύναμης των συνδικάτων, έχει προσελκύσει πλήθος επικρίσεων.

Η κοινωνιολόγος Lindsay DePalma υποστηρίζει ότι το παράδειγμα του πάθους ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να ρομαντικοποιήσουν την εργασία τους ενώ τους τυφλώνει σχετικά με τις άνισες κατανομές δύναμης που χαρακτηρίζουν την επαγγελματική τους ζωή.

Στο βιβλίο της Work Won’t Love You Back, η δημοσιογράφος Sarah Jaffe υποστηρίζει ότι το να αγαπάς τη δουλειά σου είναι κακή ιδέα γιατί είναι συνταγή για (αυτό)εκμετάλλευση.

Ο Derek Thompson, συγγραφέας προσωπικού στο The Atlantic, υποστηρίζει ότι το παράδειγμα του πάθους έχει τροφοδοτήσει μια νέα θρησκεία, τον «εργατισμό»  η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση εξουθένωσης και κατάθλιψης ακόμη και στους υψηλόμισθους.

Αυτοί οι επικριτές φοβούνται δικαίως ότι το παράδειγμα του πάθους μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις επιβλαβείς συνθήκες εργασίας, την κακή μεταχείριση από τους εργοδότες τους και τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό τους,  βασικά να ανεχτούν αυτό που δεν θα έπρεπε.

Όταν οι άνθρωποι φιλοδοξούν να αγαπήσουν τη δουλειά τους, μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στη δουλειά σε βάρος άλλων σημαντικών πτυχών της ζωής όπως η οικογένεια, και οι φίλοι. Μια υπερεκτίμηση της εργασίας μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να βλέπουν αυτούς που δεν μπορούν να εργαστούν ως τεμπέληδες.

Και όμως, παρά αυτές τις εμφανείς παγίδες, το παράδειγμα του πάθους μπορεί επίσης να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι μια αιτία του γεγονότος που έχει ονομαστεί ως η «Μεγάλη Παραίτηση».

Η Μεγάλη Παραίτηση

Τον Αύγουστο του 2021, 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, το υψηλότερο ποσοστό παραίτησης που έχει καταγραφεί ποτέ. Ενώ παρόμοια κύματα έπληξαν και το Η.Β.

Στον Καναδά δεν είναι σαφές εάν η “Μεγάλη Παραίτηση” λαμβάνει χώρα με την ίδια ένταση, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι Καναδοί εργαζόμενοι σκέφτονται όλο και περισσότερο να εγκαταλείψουν ή να αλλάξουν τη δουλειά τους.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν τη “Μεγάλη Παραίτηση”. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων είναι οι επιδοτήσεις μισθών που έχουν δώσει στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ελευθερία να επιλέγουν το είδος της εργασίας που θέλουν να κάνουν, το πρόσθετο εργασιακό άγχος που προκαλεί η πανδημία, η ανάγκη να μείνουν σπίτι με μικρά παιδιά και η στροφή στην εξ αποστάσεως εργασία.

Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι ένας άλλος λόγος έχει να κάνει με τις προσδοκίες που έχουν οι εργαζόμενοι γύρω από την εργασία, προσδοκίες που πηγάζουν από το παράδειγμα του πάθους.

Το παράδειγμα του πάθους απαιτεί ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας

Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τις κυβερνητικές υποστηρίξεις που διατηρούσαν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Από τη δεκαετία του 1980, οι εργαζόμενοι είχαν όλο και λιγότερη δύναμη να διαπραγματευτούν. Έτσι, ενώ το παράδειγμα του πάθους μπορεί να έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα, άλλαξαν παράλληλα ορισμένες οικονομικές συνθήκες που καθορίζονταν σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες και όχι από τους εργαζόμενους.

Αλλά στον απόηχο της πανδημίας αυτό άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει. Αντιμέτωποι με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι εργοδότες αναγκάζονται να λάβουν στα σοβαρά τους εργαζόμενους όταν πρόκειται για απαιτήσεις σχετικά με τις αμοιβές, την ευελιξία, την αυτονομία και τον προγραμματισμό. Λαμβάνουν το μήνυμα ότι το “business as usual” δεν είναι πλέον αποδεκτό και σε ορισμένες περιπτώσεις, υποχωρούν.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι το παράδειγμα του πάθους μπορεί να τροφοδοτήσει τις απαιτήσεις για καλύτερη, πιο ουσιαστική εργασία, αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο όταν συνοδεύεται από ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να σταματήσουν να αγαπούν τη δουλειά τους. Αλλά θα πρέπει να θέσουν το ερώτημα αν οι δουλειές τους είναι πραγματικά αγαπητές από τους ίδιους. Και αυτό είναι πιο εύκολο να το κάνετε όταν έχετε πραγματική οικονομική ελευθερία.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager